Tre gange DM-guld til Albertslund-fægter

2021-06-13

Den mest stævnevante fægter i Albertslund Fægteklub (ALF), Johannes Andersson, var ene om i Birkerød at repræsentere sin klub ved B&U DM i fægtning weekenden 12.-13. juni 2021. Det gjorde han imidlertid særdeles flot: Om lørdagen vandt han først guld i U14-herrernes individuelle kårdekonkurrence, og derefter vandt han sammen med Niki Cramer og Oliver Wulff fra Taastrup Fægteklub guld i U14-herrernes kårdekonkurrence for hold. Om søndagen stillede Johannes op i U14-herrernes indviduelle sabel-konkurrence, og vandt også hér guld. Bagefter deltog han i en holdkonkurrence på sabel, hvor Johannes' hold dog måtte tage til takke med sølv. Så alt i alt en rigtig flot medaljehøst!

Lørdagens individuelle kårdekonkurrece havde i alt 18 deltagere, flere af dem velkendte ansigter med masser af rutine. I den indledende puljerunde inddeltes fægterne i tre puljer á seks personer, og selvom Johannes havnede i den måske mest udfordrende pulje med bl.a. den forsvarende danmarksmester på U14 herrekårde, så lykkedes det ham at vinde alle sine fem indledende kampe. I udslagningsrunden mødte han i de to første kampe fægtere fra værtsklubben, som han i begge tilfælde vandt overbevisende 15:2 over. Derfter skulle han i semifinalen op mod den forsvarende danmarksmester, og her blev det til en overraskende sejr 15:7. I finalen skulle han op mod en dygtig fægter fra Københavns Fægteklub, og det blev en meget lige og ganske underholdende kamp hvor der var spænding om resultatet indtil sidste double bragte stillingen til 15:13 i Johannes' favør. Stor var glæden hos Johannes, der sidst vandt guld i en individuel kårdekonkurrence ved B&U DM helt tilbage i 2017. Han måtte tage til takke med 2.- og 3.-pladser ved B&U DM i 2018, 2019 og 2020.

I kårde holdkonkurrencen for U14 herrer var der i alt fire hold, tilpas få til at der fægtedes en pulje i stedet for udslagning. Taastrup/Albertslund-holdets første kamp var mod holdet fra Hellerup. Der var rutinerede kræfter på modstanderholdet, men også nogle knapt så prøvede fægtere, så selvom Johannes' hold i første delkamp kom bagud 0:5, så fik Johannes allerede i anden delkamp ændret stillingen til 10:7, og derfra udbyggedes forspringet stille og roligt over de næste syv delkampe, indtil slutstillingen blev 43:39. Anden kamp var mod holdet med fægtere fra værtsklubben Rudersdal samt Glostrup, og Taastrup/Albertslund-drengene vandt denne kamp overbevisende 45:21. Sidste kamp for deres vedkommende var så mod holdet fra Vordingborg. Det blev en tæt kamp, men i tredje- og næstsidste delkamp sørgede Johannes' holdkammerater for at opbygge et pænt forspring, sådan at stillingen var 40:29 forud for sidste delkamp, hvor Johannes var på for sit hold. Det var godt, for der blev spist af forspringet, men Johannes formåede at holde stand indtil slutstillingen med en afsluttende touche fra hans side blev bragt til 45:37. Dermed havde Taastrup/Albertslund-holdet som eneste hold vundet alle sine puljekampe, og indtog dermed holdkonkurrencens førsteplads.

Søndagens individuelle sabelkonkurrence for U14 herrer bød ikke blot på et gensyn med Johannes, men også med gårsdagens to holdkammerater, der nu atter var modstandere. Feltet bestod ud over de tre også af tre fægtere fra Roskilde samt en enkelt fra Slagelse. I puljerunden vandt Johannes fire af sine seks kampe, og kvartfinalen over en Roskilde-fægter blev ubesværet vundet 15:4. I semifinalen var modstanderen Taastrups Oliver, som ikke blot er dygtigt, men var U14 herrernes forsvarende danmarksmester på sabel. Det blev også en nervepirrende kamp, hvor man ved stillingen 14:14 var fuldt ud klar over, at det let kunne gå begge veje. Det lykkedes dog Johannes at tage det afgørende sidste point og dermed sikre sig adgang til finalen. Denne var så mod den anden af gårsdagens holdkammerater, Niki, som havde vist virkelig god form indtil dette punkt. Johannes lykkedes dog fra starten at komme lidt foran, og så forsvare forspringet, for i slutfasen at udbygge det til 15:9.

Selvom der kun var få U14 sabelfægtere tilstede, var der alligevel nok til også at lave en holdkonkurrence med to hold der mødtes i en enkelt holdkamp. Det besluttedes at lave to nogenlunde jævnbyrdige hold ved at fordele fægterne på basis af deres placering i den individuelle konkurrence. Johannes var på hold med Oliver samt de to Roskilde-fægtere Jacob og William. Selvom de prøvede, så var kræfterne åbenbart opbrugt, og modstanderholdet vandt en overbevisende sejr 45:31. Denne ene sølvmedalje er dog næppe et alvorligt skår i glæden hos Johannes, han kan bare fokusere på de tre hjembragte guldmedaljer i stedet.

Tak til arrangører og deltagere for et flot B&U DM - det var godt at komme igang med stævneaktiviteten igen efter den lange pause dikteret af Corona-situationen!

To U14-fægtere kæmper kårde - venstre fægter udbygger føring til 14:2.

Johannes (t.v.) nærmer sig hurtigt slutningen på sin første udslagningskamp i U14-herrernes individuelle kårdekonkurrence.

Holdkamp på sabel.

Johannes (med ryggen til) i første delkamp i sabel hold-kampen - han bringer kortvarigt sit hold foran.

Podie med medaljemodtagere i fægtekonkurrence.

Podiet for den individuelle sabelkonkurrence for U14 herrer. Lutter dygtige fægtere, og Johannes havde næppe forinden turdet håbe på at stå øverst her.