Sølv efter dansker-finale i Sverige

2023-05-07

I Danmark er sabel den mindste af de tre discipliner indenfor sportsfægtning, så det er bare med at tage afsted for danske sabelfægtere der gerne vil holde sig skarpe, hvis der er en sabelkonkurrence i nærheden. Lørdag d. 6. maj 2023 var det bare et spørgsmål om at krydse Øresund, da Helsingborgs lokale fægteklub Aramis var værter for Slaget vid Kärnan, et stævne i Sydsvenska Cuppen stævneserien, hvor der var konkurrencer i alle tre discipliner for både B&U og for seniorer.

Johannes Andersson fra Albertslund Fægteklub (ALF) deltog i senior-herrernes sabelkonkurrence, hvor i alt ti fægtere stillede til start, heraf fire fra danske klubber. I den indledende puljerunde fægtedes alle mod alle, og Johannes vandt 7 af sine 9 kampe, hvilket var nok til en foreløbig andenplads, og direkte adgang til kvartfinalerne.

Kvartfinalen var mod Marigliano fra Fægteklubben Trekanten, og i puljerunden havde Johannes kun vundet en marginal 5:4 sejr. Denne gang havde han imidlertid bedre styr på hvad der virkede, og hvad der ikke virkede mod denne modstander, og han vandt kampen 15:10. I den efterfølgende semifinale var modstanderen Persson fra LUGI Fäktförening (Lund), som han havde tabt U17-finalen til ved de Nordiske Mesterskaber i 2022. Det blev en spændende kamp, som først stod meget lige, med en lille føring på 8:7 til modstanderen ved pausen. Bagefter blev det meget intenst, da Johannes kom bagud 9:13, men efterfølgende fik udlignet til 13:13 med noget særdeles flot fægtning. Modstanderen kom så foran 14:13, men med et eksplosivt angreb fik Johannes igen udlignet til 14:14, sådan at det næste point ville blive afgørende. I sidste konfrontation missede Johannes sit første forsøg på at ramme modstanderen, men efterfølgende missede modstanderen også mens Johannes undlod at trække sig. Da de så ramte hinanden samtidig, gik det afgøende point til Johannes, der på det tidspunkt havde angrebsretten.

I finalen ventede Berland fra Roskilde Fægteklub, der efter puljerunden havde haft en foreløbig førsteplads, og altså bevaret den ved at vinde sine kvart- og semifinale-kampe. Han var også en af de to som Johannes havde tabt sin puljekamp til, endda svidende 1:5. De ringe odds for en sejr forhindrede dog ikke Johannes i at forsøge, så selvom modstanderen vandt kampen 15:7, kunne Johannes da i det mindste - ud over sølvmedaljen - glæde sig over at have fået flere point i finalen, end puljekampen havde lagt op til.

Stor tak til arrangører, officials og deltagere for et godt stævne med masser af god og udfordrende fægtning. Også tak til træner Laith fra Johannes' anden hjemklub, Taastrup Fægteklub, og til øvrige tilstedeværende fægtere fra Danmark for moralsk støtte m.v. Og tillykke til Mick Berland med en velfortjent sejr i finalen!

Sabelfægtning

Johannes (t.v.) udligner til 14:14 i semifinalen.

Fægtere på podiet med medaljer.

Johannes på andenpladsen, holdende et Dannebrog sammen med den danske guldvinder - et Dannebrog som træner Laith lige havde med, bare i tilfælde af at det skulle bruges