Sølv til Albertslunder ved Nordiske Mesterskaber

2022-08-28

Det var bestemt ikke let, da Casper Brown og Johannes Andersson fra Albertslund Fægteklub (ALF) ved de nordiske mesterskaber (NM) i fægtning 2022 stillede op i sabelkonkurrencer for ikke blot deres egen aldersklasse, men også både én og to aldersklasser højere. Men undervejs blev der høstet masser af dyrebar erfaring, og endda en enkelt sølvmedalje.

NM blev i år afholdt som en Nordic Fencing Festival af Dansk Fægte-Forbund for Nordic Fencing Union, som ikke blot tæller fægteforbundene i de nordiske men også i de baltiske lande. Man havde fra arrangørernes side valgt at lægge arrangementet fra 24.-28. august i Taastrup Idræts Center, og dermed bekvemt let tilgængeligt for ALFs ambitiøse fægtere.

På førstedagen var der ingen sabelkonkurrencer (kun kårde og fleuret), men de øvrige dage var der rigeligt for ALF'erne at se til: Torsdag d. 25/8 fægtede de én aldersklasse op, i herrernes individuelle U20 sabelkonkurrence. Der var 17 deltagere fra Danmark, Estland, Finland, Island og Sverige, og Johannes og Casper sluttede som hhv. nr.6 og nr.12, så ganske flot klaret. De to øvrige danske deltagere, Leif Pedersen fra Fægteklubben Trekanten samt Oliver Wulff fra Taastrup Fægteklub, vandt i øvrigt hhv. guld og bronze - tillykke til dem!

Fredag d.26/8 deltog Casper og Johannes på den ene af to danske hold sammen med Oliver Wulff samt Bob Berg fra Slagelse Fægteklub, i holdkampen for U20 sabelherrer. De blev dog slået 45:34 af et meget stærkt islandsk hold som bagefter tog guld, hvorefter drengene i kampen om bronze tabte 45:41 til det andet danske hold.

Lørdag var det endelig tid til den individuelle konkurrence på sabel i drengenes egen aldersklasse, U17. Her var der 20 fægtere til start, og i den indledende puljerunde viste de begge gode takter, hvor Johannes vandt alle sine kampe, mens Casper vandt halvdelen af sine. Forud for udslagningsrunden var de rangeret som hhv. nr.1 og nr.11, og de slap således begge for sekstendedelsfinale. I ottendedelsfinalene var Casper oppe mod Malte Persson fra LUGI Lund, som han desværre måtte se sig besejret af, 15:9. Johannes vandt 15:7 over en islandsk fægter, og derfter 15:8 mod en ellers hurtig finsk fægter. Derefter vandt han i semifinalen 15:7 over en anden islandsk fægter, og i finalen stod han så overfor Malte Persson, som havde sendt Casper ud, men som Johannes i puljerunden faktisk havde præsteret at vinde over. Denne gang var det imidlertid Malte der viste sig stærkest, da han vandt 15:11, og dermed henviste Johannes til konkurrencens andenplads og en ikke desto mindre velfortjent sølvmedalje.

Lørdagen var dog ikke slut endnu. Planen var at begge ALF'er nu også skulle deltage i herrernes individuelle sabelkonkurrence for seniorer, altså to aldersklasser over deres egen. Johannes måtte dog trække sig inden start pga. smerte i fod/ben, men Casper var klar og gennemførte konkurrencen, som havde hele 39 deltagere. Han havnede i en hård pulje hvor det dog lykkedes at hive en enkelt sejr hjem i de fem kampe han fægtede. Efterfølgende var han rangeret som nr.32, og skulle fægte mod nr.33, en tysk fægter fra Kiel der havde fundet vej til de nordiske mesterskaber. Det lykkedes Casper at vinde denne kamp 15:13, men herefter var næste modstander den efter puljerunden bedst placerede, Roskildes Mick Berland, som Casper ikke kunne hamle op med. Det var dog masser af god læring i at have deltaget, som Casper forhåbentlig kan tage med til fremtidige konkurrencer. Mick fortsatte iøvrigt videre hele vejen til finalen og vandt trods nederlag her titlen som nordisk mester i herrer senior sabel 2022, idet modstanderen ikke var nordisk/baltisk statsborger.

På NMs sidste dag, søndag, var Johannes atter klar til kamp, og de deltog sammen med Bob Berg på det ene af tre danske hold i seniorernes sabel holdkonkurrence. Der var oprindeligt planlagt med en fjerdemand på holdet som imidlertid var blevet skadet under en tidligere konkurrence, og den planlagte erstatning var syg på dagen, så de tre måtte kæmpe uden den støtte som en fjerdemand normalt er. Første modstander var Sveriges førstehold, og de var alt for vanskelige for drengene, som svenskerne vandt over 45:28. I kampen om en sekundær placering var modstanderen Sveriges andethold, og også disse viste sig for stærke, idet de vandt 45:36. Undervejs viste både Casper og Johannes dog kampgejst, idet de hver i en af de ni delkampte fik hentet hhv. 9 og 12 point mod modstandernes 5.

Selvom drengene er godt og grundigt trætte efter så mange dages intens fægtning, så har det været en god erfaring for dem, der lover godt for kommende konkurrencer i deres egen adersklasse. En stor tak herfra til dem for underholdende fægtning, til arrangører og øvrige deltagere for et godt NM, og til drengenes sabeltrænere Laith Shahrestani fra Taastrup samt Jan Berg fra Slagelse!

Sejrspodie ved de Nordiske Mesterskaber i fægtning

ALFs Johannes (t.v.) på podiet med sølv for 2.-pladsen i herrernes U17 sabelkonkurrence. På førstepladsen er Malte fra Sverige, og de to tredjepladser gik til fægtere fra Island og Finland.

U17 sabelfægtning

ALFs Casper (t.h.) i færd med at vinde en U17 puljekamp over en islandsk modstander.