Guld til Nordiske Mesterskaber

2023-10-12

Johannes Andersson fra Albertslund Fægteklub (ALF) deltog d. 6.-8. oktober i de nordiske mesterskaber i fægtning. Stedet var Kääriku i det sydlige Estland, idet de baltiske lande er med i Nordic Fencing Union.

Fredag eftermiddag udgjorde Johannes en fjerdedel af det danske hold til herrernes U20 holdkonkurrence på sabel, og i en tæt kamp lykkedes det danskerne at besejre det finske hold med den mindst mulige margin, 45:44, hvorved danskerne vandt guld i konkurrencen.

Om lørdagen var der individuelle konkurrencer i sabel, hvor Johannes først stillede op i sin egen aldersklasse, U17. Det startede flot med lutter sejre i den indledende puljerunde, og puljeresultatet var godt nok til at han var direkte i kvartfinalen. Her var modstanderen en fægter fra Letland, som han vandt en overbevisende 15:4 sejr over. Semifinalen var mod en svensk fægter, som han i puljerunden havde slået 5:1, men det blev en meget jævnbyrdig kamp som desværre til sidst faldt ud til svenskerens fordel, da han besejrede Johannes 15:14. Johannes måtte således nøjes med bronze i denne konkurrence (tillykke!), mens svenskeren gik videre til finalen.

Fægtningen var imidlertid ikke slut denne dag for Johannes' vedkommende, da han umiddelbart efter deltog i den individuelle sabelkonkurrence for senior herrer. Igen fægtede Johannes en flot indledende puljerunde med lutter sejre. Men inden man kom videre til udslagningsrunden, blev sportshallen, ja faktisk en stor del af Estland, ramt af en længerevarende strømafbrydelse - grundet skader fra stormvejr. Stævneledelsen måtte udsætte resten de igangværende konkurrencer til den følgende dag, i håb om at strømmen til den tid ville være genetableret. Strømmen kom tilbage efter cirka 12 timer, og konkurrencerne kunne genoptaget 9:30 søndag. Flere af deltagerne var imidlertid ikke mødt frem, da tilstedeværelse søndag ikke indgik i deres rejseplaner. Johannes havde også været indstillet på ikke at kunne færdiggøre konkurrencen, da han stod til at skulle afsted med en tidlig morgenbus. I sidste øjeblik fik han heldigvis tilbudt alternativ transportmulighed efter færdiggørelse af seniorkonkurrencen, så han var i stand til at deltage. I ottendedelsfinalen var han oppe mod endnu en fægter fra Letland, og denne besejrede han 15:7. Efterfølgende tabte han sin kvartfinale 11:15 til en svensk fægter, og sluttede derfor på en samlet femteplads, lige akkurat udenfor podiet. Men flot kæmpet var det, i en konkurrence to aldersklasser over hans egen.

Ud over en masse fægteerfaring og de kammeratskaber der næsten uundgåeligt opstår på sådan en tur, så havde Johannes også debut som officiel dommer, da han dømte den ene semifinale i herrernes U15 sabelkonkurrence. Det er kun kort tid siden at han og flere andre unge danske sabelfægtere var igennem et dommerkursus, så det var godt at få afprøvet de erhvervede kvalifikationer i praksis.

Stor tak til deltagere og arrangører ved NM 2023 for en god oplevelse!

Sabelfægtning

Johannes (med ryggen til) på pisten i en U17 puljekamp. Coach Laith var i videst muligt omfang med på sidelinien for at støtte (tak!), men er ikke med på dette billede.

Sejrspodie med dansk hold øverst.

Det danske guldhold på podiet. Formanden for Dansk Fægte-Forbund havde fornøjelsen af at uddele medaljerne for denne konkurrence.

Dommerkendelse under sabelkamp

Johannes (længst til højre) havde sin debut som officiel sabeldommer.