Sabel-bronze ved nordiske mesterskaber

2021-10-25

I weekenden 23.-24. oktober 2021 afholdtes de Nordiske Mesterskaber i fægtning i Espoo, Finland (kårde ungdomsklasser til og med U20 samt sabel alle aldersklasser). Danmark var repræsenteret med flere fægtere, og fra Albertslund Fægteklub (ALF) stillede Johannes Andersson op for Danmark i herrernes sabelkonkurrencer for aldersklasserne U15, U17 og U20.

Der blev lagt for om lørdagen, hvor U17 sabelkonkurrencerne blev afholdt om eftermiddagen. I herrernes konkurrence var der i alt 22 deltagere, heraf seks fra Danmark og de øvrige fra Estland, Finland, Island og Sverige. I puljerunden fægtede Johannes i en 8-mands pulje, og vandt fem af sine syv kampe, hvilket gav ham en pæn femteplads efter puljerunden. Dette gjorde at han var direkte i ottendedelsfinale, hvor den estiske modstander efter puljerunden var placeret som nr. 12. Denne første udslagningskamp vandt Johannes overbevisende 15:6, men i den efterfølgende kvartfinale var modstanderen den dygtige Taastrup-fægter Oliver Wulff, som Johannes jævnligt træner sammen med. Det blev en overbevisende sejr 15:4 til Oliver, og Johannes måtte således tage til takke med en flot femteplads, mens Oliver fortsatte til først semifinalen og siden finalen.

Dermed var alt håb om medaljer imidlertid ikke ude, for søndagen bød på yderligere to sabelkonkurrencer. Fra morgenstunden var det U20, hvor både Johannes og mange andre af de danske U15 sabelfægtere fægtede to aldersklasser op. På trods af et ok puljeresultat (nr. 8 ud af 18, altså i den bedste halvdel) viste den første modstander i udslagningen, en "rigtig" U20-fægter fra Sverige, sig at være for stor en udfordring, da Johannes tabte kampen 11:15. Egentlig et flot nok resultat, og Johannes sluttede således på en samlet 10.-plads. I denne konkurrence var der ingen danskere på podiet, der helt domineredes af Finland, med en enkelt svensker som modtager af en af de to bronzemedaljer.

Sidste chance for de unge danske sabelherrer til at hente medaljer med hjem var så eftermiddagens U15 konkurrence. Johannes var i en 5-mandspulje, og nåede at vinde 3 af sine 4 kampe da en af dem han havde vundet over desværre måtte trække sig fra konkurrencen, og den ene af Johannes' sejre kunne således ikke medtælles i puljeresultatet. Hans placering efter puljerunden var dog stadig en delt fjerdeplads ud af de i alt 16 tilbageværende fægtere. Johannes' første modstander i udslagningen var en finsk fægter, som besejredes med overbevisende 15:2. I den efterfølgende kvartfinale ventede en hurtig estisk fægter, som Johannes akkurat havde tabt til i puljerunden. Denne gang blev det så Johannes der vandt, 15:8. I semifinalen var modstanderen en anden dansker, Roskildes Emil Joost Persson som havde fægtet meget overbevisende hele weekenden, og også lykkedes med at besejre Johannes 15:13. Johannes havde dog på denne måde sikret sig den ene af de to bronzemedaljer, og i den anden semifinale vandt Oliver over en estisk modstander, der således blev den eneste ikke-dansker på podiet, mens finalen var et rent dansk opgør mellem Oliver og Emil. Da drengene var på podiet for at modtage medaljer var det en fornøjelse at se, at det var tre fjerdedele dansk, at der var en dansker øverst (så vi for første gang denne weekend fik "Der er et yndigt land"), og at en ALF havde bidraget til det flotte resultat ved at snuppe en af bronzemedaljerne.

Det blev endnu bedre, da vi kort tid efter fik lov at høre den danske nationalsang én gang til, da der også i pigernes U15 sabelkonkurrence var danskere på både førstepladsen og den ene af tredjepladserne.

Stor tak herfra til det danske sabeltrænerteam (Jan, Laith og Mik) som bakkede både Johannes og de andre danske sabelfægtere op på formidabel vis weekenden igennem, og stor tak til arrangørerne for en gennemført afvikling af de nordiske mesterskaber for kårde (ungdom) og sabel 2021! Og tillykke til alle fægtere der weekenden igennem kæmpede bravt, hvad enten anstrengelserne så resulterede i podiepladser eller ej.

U17 sabelfægtning.

Der var fuld fart på da Johannes (t.h.) tog det afgørende point i U17 kvartfinalen mod en estisk fægter, og vandt kampen 15:6

U15 sabelfægtning.

Johannes (t.v.) i U15 semifinalen mod Emil fra Roskilde.

Podiepladser efter U15 sabelfægtning.

Dansk-domineret podie ved medaljeoverrækkelse for U15 herrer sabel. Fra venstre: sølv til Emil (Roskilde), guld til Oliver (Taastrup) og bronze til Johannes (Albertslund) og Safonov (Estland).