Fældet af non-kombativitet

2020-03-10

Søndag d. 8/3 2020 var naboerne i Glostrup Fægteklub for første gang værter for et ranglistestævne for B&U kårdefægtere. Det var derfor oplagt for Albertslund Fægteklubs Johannes Andersson at tage den korte tur over kommunegrænsen, for at deltage i herrernes U14-konkurrence, hvor også ni andre fægtere var tilmeldt - fra værtsklubben samt fra Dragør, Kalundborg, Rudersdal, Taastrup, Vejle og Vordingborg.

I de to puljerunder var fægterne delt i to femmandspuljer, og i første runde lykkedes det ALFs Johannes at hive tre sejre hjem blandt fire kampe. I anden puljerunde gik det lidt ringere, og det blev kun til en enkelt sejr. Alt i alt rakte dette dog til en samlet femteplads, tilstrækkeligt til at undgå ottendedelsfinale i udslagningen og være direkte kvalificeret til kvartfinalen. Denne stod mod en dygtig fægter fra Rudersdal Fægteklub som Johannes også havde været oppe mod i begge puljerunder - i første runde med en sejr til Johannes, i anden runde et nederlag. Fra kampens start var det også tydeligt at de to fægtere var meget påpasselige i forhold til hinanden, og efter et minut uden point måtte dommeren uddele et "P-gult kort" til dem begge (da stilligen var lige, ellers var kortet gået til den fægter der var bagud) for non-kombativitet. To gange senere i kampen gik der igen et minut uden point, uden at man dog kunne tale om decideret passivitet fra fægternes side, de kunne bare ikke rigtigt finde og udnytte åbninger hos modstanderen. I disse tilfælde var stillingen også lige, og fægterne modtog begge et "P-rødt kort", dvs. strafpoint til modstanderen, hvilket ikke rykkede kampen markant nærmere en afgørelse. Ved stillingen 4:4 lykkedes det igen et minut at gå uden point, og straffen var denne gang et "P-sort kort" til den dårligst rangerede fægter på ranglisten, hvilket altså var Johannes. Dermed var kampen og for Johannes' vedkommende konkurrencen slut, med en 4:4 sejr til modstanderen.

Det var en skuffelse for Johannes for første gang at inkassere et sort kort, selvom det ikke var et af de karantænegivende der uddeles for usportslig adfærd og deslige. Han og adskillige af de øvrige tilstedeværende blev på denne måde i det mindste bevidste om eksistensen af et lidt specielt element i de i Danmark stadig relativt nye nonkambativitetsregler, så man må formode at han husker det en anden gang.

U14-fægter ved stævne modtager lektion fra træner.

Johannes (t.h.) modtager forud for kampstart lektion af træner Laith Shahrestani fra Taastrup Fægteklub, hvor Johannes også træner.

Opslag fra fægtestævne der præcisere forholdsregler pga. COVID-19.

Stævnet blev afholdt netop som opmærksomheden omkring udbredelse af COVID-19 i Danmark var skærpet. Arrangørerne havde været hurtige til at sørge for både informative opslag og rigelige mængder håndsprit.